Vanilkové rohlíčky mojí babičky

Mnozí jste je už u mne ochutnali. Psali jste si o recept, tady ho máte. Voní nejen vanilkovým cukrem, ale i dětstvím, kdy bylo všude sněhu po kolena, kdy jsme měli oči zářivé stejně jako hvězdy na štědrovečerním nebi.
Peču je dodnes, a vždycky přitom na svoji milovanou laskavou babičku myslím.

Vanilkové rohlíčky podle receptu z roku 1926 – 1 dávka
280 g dobré hladké mouky, 210 g másla, 70 g cukru, 70 g nastrouhaných lískových oříšků (Lépe doma nastrouhat. Ne mleté z obchodu, těsto nejde dobře válet.), máslo na plech (já už dnes používám pečicí papír), balíček vanilkového cukru na obalení.

V mouce rozsekáme máslo, přidáme cukr, nastrouhané lískové oříšky, prosáté přes hrubé síto. Rukou zpracujeme těsto. Těsto rozdělím na osm částí, udělám z nich válečky o průměru cca 4 cm, dám odležet v lednici do druhého dne.
Každý váleček zpracovávám zvlášť, ostatní čekají v lednici. Váleček rozdělím na 20 ks a šoulám na stole „tyčinky“ do sloupce naležato za sebou. Lépe se válí dlaní než prsty. Síla a délka odpovídá nové tužce IKEA (5×85 mm). 🙂 Když mám cca deset kusů, tužku přiložím, přiměřím, zkrátím tyčinky (nebo je dám zpět k těstu a zpracuji znova).
Vezmu tyčinku, ohnu do příslušného tvaru (u nás se historicky dělají céčka) a rovnou je skládám na pečicí papír na plech.  Totéž udělám s druhým válečkem (těsto se dá lépe zpracovávat, když je chladné). Na každý plech přijdou dva válečky. Poté dám připravené rohlíčky ven vychladit.

Mezitím se trouba vyhřívá. Na 160 stupňů, s ventilátorem. (To moje babička neměla, pekla je ve sporáku, do kterého přikládala dřevo! Neměla ani tužku IKEA a přesto to dala – měla vždycky jeden rohlíček jak druhý.) Vychládlý plech dejte do rozehřáté trouby doprostřed. Nevím proč, ale peče se do růžova dopoledne 10 min, večer 12 min.
Zatímco se pečou, chystám další plech s rohlíčky. Je to trochu fofr. Ideální je mít nachystané na začátek plechy s rohlíčky dva. A taky je fajn mít pomocníka, který hlídá troubu, běhá chladit plechy a mezitím stíhá obalovat hotové, horké rohlíčky v misce s vanilkovým cukrem a skládat je na tácek. (Děkuji Ti, muži. Ještě že je máš tak rád!) Pozor, jsou velmi křehké, je třeba je držet opatrně ve dvou prstech! Někdy se pomocníkům lámou schválně :D, ty se musí hned sníst.

Jedna dávka jsou 4 plechy, cca 40 ks/plech tj. 160 ks. Po vychladnutí rohlíčky naskládám do plechové krabice. Jo, a pomocník musí stíhat nalévat rum s kofolou – anebo kofolu s rumem…

Pomáhám lidem, aby si se sebou i s ostatními snadněji porozuměli. Můj příběh si můžete přečíst zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.